Skip to content

Het hield de gemoederen vandaag (woensdag) flink bezig, gaat de Frysman door ja of nee?  Media, andere organisatoren en vele anderen vragen zich hardop af waarom de Frysman nog niet is afgelast. In dit nieuwsbericht proberen wij uit te leggen hoe wij tegen deze situatie aankijken.

Op zondag tijdens de Frysman vergadering hebben wij de eerste voorzorgsmaatregelen om deelnemers extra te koelen op gang gezet. Niet omdat iemand daar toen naar vroeg maar omdat wij de plotselinge omschakeling van het weer in combinatie met de lange termijn voorspelling dusdanig vonden dat er actie ondernomen moest worden. Ook hebben we uit voorzorg een professor op het gebied van duursport en extreme warmte geraadpleegd. Het is altijd goed je eigen visie door een extern persoon te laten beoordelen.

Toen de gemeente SWF ons op dinsdag naar ons hitte bestrijdingsplan vroeg konden wij deze direct overleggen en hieruit blijkt dat wij weten wat de deelnemers te wachten staat en alles er aan willen doen om de Frysman veilig te laten verlopen.  4 drinkposten op de 7 km lange loopronde, 4 sproei installaties en 2 sponzenposten extra kunnen zeker helpen om koel te blijven. Op basis van deze en enkele andere aanpassingen heeft de gemeente besloten om voor eerst geen noodzaak te zien om af te lassen of de vergunning in te trekken.  De verantwoordelijkheid ligt bij Stichting Frysman.

Vinden wij het dan verantwoord? Het is pas woensdag, wij zijn Friezen, de Frysman is pas zaterdag. We laten ons niet direct gek maken. Wij lassen niet zomaar een wedstrijd af omdat het er dinsdags uitziet dat het zaterdags erg warm gaat worden.  Er zijn veel atleten op onze deelnemerslijst die hiervoor begrip op kunnen brengen. Naar de Frysman kijk je maanden uit, hier train je een half jaar voor. Dan heb je als organisatie de plicht om alles op alles te zetten om de wedstrijd door te laten gaan.

Vandaag aan het einde van de dag is er in overleg met de burgermeesters van de gemeente De Fryske Marren en Súd West Fryslân besloten om de vergunning voor het evenement flexibel te maken. Feitelijk houdt dit in dat wij vrij zijn om het evenement naar voren of naar achteren te schuiven als dit beter uitkomt v.w.b. het weer. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om ons besluit uit te stellen tot donderdagavond om 20.00 uur. Vanaf dan weten we hoe Frysman 2015 er uit gaat zien.

Tot die tijd houden wij contact met onze meteoloog, we zijn vandaag alweer een graadje gezakt ten opzichte van de voorspelling van gisteren, en blijven wij bij het Rea Klif opbouwen voor de Frysman en houden we het hoofd koel.

Voor ons zijn dit mogelijkheden waar wij ons morgen over gaan buigen:

  1. Doorgang zoals aangekondigd
  2. De start vervroegen om alvast wat km’s weg te trappen voor de warmte
  3. De start met 2 uur uitstellen, de grootste uitdaging met de warmte is de marathon, die start dan voor iedereen na het heetste moment van de dag.
  4. De Frysman een complete dag verschuiven. Het weerbeeld voor zondag lijkt gunstiger.
  5. Aflassen

Zolang we de eerste vier opties nog hebben kijken wij niet naar de vijfde, doorgaan op welk moment dan ook is ons uitgangspunt. De veiligheid van de deelnemers en vrijwilligers staat daarbij voorop  en vormt de basis voor ons besluit.

Dat neemt niet weg dat wij veel respect hebben voor alle organisaties die eerder deze week het besluit hebben moeten nemen om af te lassen. Wij verkeren in een luxe positie dat het Rea Klif tegen het IJsselmeer aan ligt en op alle weerkaartjes de laagste waarde krijgt toebedeeld voor zaterdag en daarnaast hebben we geluk met de fleibele opstelling van de betrokken burgermeesters, waarvoor dank!

Tot zover, bedtijd, morgen meer nieuws.

p.s. het was vandaag heerlijk bij t Rea Klif, lekker briesje en sublieme zonsondergang met aansluitend volle maan!

Back To Top