Skip to content

                                                                                                                                                                                                                      foto: Mathilde Dusol

Stel je eens voor, je bent een jongeman van 19 jaar, in de kracht van je leven. Je hebt net je opleiding afgerond en wilt je droom om topsporter te worden gaan verwezenlijken. Het leven lacht je toe, wie doet je wat?

Tot je op een avond met een groepje trainingsmaten op de fiets door een tractor over het hoofd wordt gezien en je na 3 maanden coma ontwaakt in het ziekenhuis. De artsen zeggen dat het een wonder is dat je nog leeft, maar je hebt wel je rug en nek gebroken; een dwarsleasie… en dan…

Zélfs dan is het met ontzettend veel drive, doorzettingsvermogen en support van een van de sterkste mannen van de wereld mogelijk om op 8 juli 2017 aan de start te staan van de Frysman!

Dit is het indrukwekkende verhaal van Gerrit Dijkstra, 33 jaar uit Drachten. Vader, echtgenoot, bewegingsagoog en para-sporter in hart en nieren. Maar bovenal een ontzettende doorzetter die ook op 8 juli zijn Frysman debuut heeft en het felbegeerde finishershirt op het klif zal komen ophalen! Na een 2e plaats op het NK Paratriathlon in Zwolle en een 6e plek op het WK in Rotterdam afgelopen jaar, doet Gerrit op weg naar zijn volgende grote doel (de paralympisch spelen) in juli 2017 eerst nog even het ReaKlif aan. Wij zijn ontzettend trots dat zijn eerste hele triathlon de Frysman zal zijn.

Gerrit, voor je ongeluk was je doel om marathonschaatser te worden. Hoe ben je eigenlijk met triathlon in aanraking gekomen?

Na maanden in het ziekenhuis volgde een jaar revalidatie in Lyndensteyn in Beetsterzwaag. Jong en overmoedig ging ik ‘liggend erin’ en wilde ‘lopend eruit’. De artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Daar hadden de artsen gelukkig niet helemaal gelijk in. Tegen alle verwachtingen in kan ik nu weer een paar passen lopen, weliswaar met moeite. Het zullen er nooit meer worden, maar het is een enorm verschil die paar passen toch te kunnen doen.

De ommekeer is gekomen door een vriend die aan para sport deed, rugby. Ik ben nog tijdens mijn revalidatie gaan rugbyen.

Het sporten deed mij zoveel goed, zowel geestelijk als lichamelijk, het heeft mij door die loeizware tijd heen geholpen. En ook nu is het sporten, na uiteraard mijn gezin, de belangrijkste motivatie in mijn leven. Met handbiken ben ik begonnen in 2005. Sinds die tijd ben ik inmiddels drie keer Nederlands kampioen geweest. In 2014 ben ik gestart met triathlon en in 2016 heb ik de officiële classificatie voor het WK para triathlon verworven.

Je hebt al ontzettend veel bereikt als para atleet. Hoe zien je sportieve doelen voor 2017 eruit:

Natuurlijk staat voor mij de Frysman op 8 juli op de eerste plaats. Daarnaast ga ik 6 km open water zwemmen in Drachten voor mijn stichting “Handbike Team Fryslan” en de stichting “kinderfeestjegeven.nl”. Verder staat er nog het open WK para triatlon in Rotterdam op het programma en wil ik de Elfstedenfietstocht voor de 6e keer uitfietsen. Daarnaast zal ik ook van de partij zijn bij de Triathlons van Heerenveen, Wommels, Zwolle, en Stiens.

Alle sporters worden op zo’n dag ondersteund door een support team, hoe ziet jouw team eruit?

Stefhan Jan Wijngaarden en Gerrit Sikma vormen mijn vaste support team bij de triathlon. Daarnaast zijn er op 8 juli nog 2 sterke mannen onder leiding van niemand minder dan “Sterkste Man” Wout Zijlstra om mij uit het water te halen en naar de wisselzone te dragen. Tijdens het zwemmen wordt ik begeleidt door een kano.

Hoe ziet je voorbereiding naar 8 juli eruit en met wie train je?

Momenteel train ik voor elk onderdeel 2 uur per week. Dit betekent 2 uur zwemmen, 2 uur handbiken (fietsonderdeel bij de triathlon), en 2 uur op de Wheeler (looponderdeel). Daarnaast ook nog 2 uur krachttraining per week in het bewegingscentrum Drachten onder leiding van personal trainer Maico. Voor mijn Wheeler training kan ik terecht op de atletiekbaan van AV Impala. Zwemmen doe ik onder begeleiding van Lambertus en Marja van HZ&PC Heerenveen en de openwater trainingen doe ik onder begeleiding van Anna Anema. Handbiketraining doe ik zelf. Verder krijg ik ondersteuning van de Bondscoach Paratriathlon, Bas de Bruin.

Hoe lang denk je dat je dat je over de triathlon gaat doen en waar zie je nu je grootste uitdaging?

Ik weet nog niet precies waar ik op uit kan komen, als ik alle losse onderdelen bij elkaar optel kom ik onder de 11 uur uit, maar gezien de enorme afstand en uitdaging (oa de 10 beklimmingen van het ReaKlif) ben ik tevreden met een tijd van rond de 13 uren. 

Mijn grootste uitdaging wordt het wheelen omdat ik daar nog zoekende in ben qua zithouding en dosering.

Voor de mensen die het leuk vinden om mijn sportieve avonturen te volgen, like dan mijn facebook pagina: https://www.facebook.com/Para-atleet-Gerrit-Dijkstra-1773382882885969/

109 11988532_661164234021158_3188570983945369_n

Back To Top